Βιογραφικό
Αποφοίτησα από την ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με άριστα, το 1998. Μετά από τη θητεία μου στο αγροτικό και εκπόνηση μέρους της ειδικότητας της παιδιατρικής στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων στη Θεσσαλονίκη το 2002, μετέβην στη Μ. Βρετανία για συνέχιση της ειδικότητας της παιδιατρικής και περαιτέρω εξειδίκευση και έρευνα στην παιδιατρική και εφηβική ενδοκρινολογία και τον διαβήτη, την οποία και ολοκλήρωσα το 2013. Στη συνέχεια δούλεψα για πέντε χρόνια ως Διευθύντρια στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Leicester στην παιδιατρική ενδοκρινολογία και διαβήτη.
Η εξειδίκευση
Εξειδικεύτηκα στην παιδιατρική ενδοκρινολογία στο διεθνούς φήμης παιδιατρικό νοσοκομείο του Λονδίνου Great Ormond Street Hospital for Children. Αυτό το νοσοκομείο παρέχει εξειδικευμένη τεταρτοβάθμια φροντίδα καλύπτοντας όλες τις παιδιατρικές ειδικότητες και δέχεται ασθενείς από όλο τον κόσμο. Έχει ένα πολύ μεγάλο τμήμα στην ενδοκρινολογία και αποτελεί ένα από τα δύο κέντρα αναφοράς στο συγγενή υπερινσουλινισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει μια από τις πιο έμπειρες διεπιστημονικές ομάδες διεθνώς στην εκτίμηση και αντιμέτωπη των διαταραχών φύλου.
Έκανα έρευνα στη γενετική βάση του συγγενή υποϋποφυσισμού και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου με διάκριση στο University College London, Institute of Child Health.
Στο University College London Hospital εξειδικεύτηκα στην εφηβική ενδοκρινολογία και απέκτησα σημαντική εμπειρία στη γενική εφηβική ιατρική σε ένα πρωτοπόρο, σε διεθνές επίπεδο, τμήμα στην υγεία των εφήβων. Σε αυτό το νοσοκομείο επίσης, απέκτησα σημαντική εμπειρία στην παιδική κι εφηβική παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη/προδιαβήτη, καθώς και στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε νεαρές εφήβους.
Ως Διευθύντρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Leicester είχα υπό τη φροντίδα μου παιδιά κι εφήβους με όλες τις συχνές παιδοενδοκρινολογικές διαταραχές (διαταραχές εφηβείας, νοσήματα της υπόφυσης, του θυρεοειδούς αδένα, των επινεφριδίων) και με πολλά σπανιότερα νοσήματα (όπως συγγενή υπερινσουλινισμό, γενετικά σύνδρομα με ορμονικές διαταραχές, οικογενή σύνδρομα με προδιάθεση σε καρκίνο στους ενδοκρινείς αδένες, οικογενή αδενώματα της υπόφυσης, παιδιά με επιπλεγμένο ιατρικό ιστορικό υπό τη φροντίδα πολλαπλών υποειδικοτήτων κ.α) καθώς το Παιδιατρικό τμήμα συνιστά τριτοβάθμιο κέντρο στην περιφέρεια East Midlands. Έκανα εφημερίες παρέχοντας παιδοενδοκρινολογική/διαβητολογική συμβουλή σε μια περιοχή που κάλυπτε πληθυσμό 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
Την εξειδίκευσή μου στο διαβήτη παιδιών και εφήβων την απέκτησα στο University College London Hospital δουλεύοντας σε μια ομάδα που έχει πρωτοπορήσει, στη Μ. Βρετανία, στο διαβήτη. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Leicester μαζί με άλλους δύο παιδοδιαβητολόγους είχαμε υπό τη φροντίδα μας 350 παιδιά και εφήβους με διαβήτη, το 50% των οποίων είχε αντλία ινσουλίνης και ένας σημαντικός αριθμός χρησιμοποιούσε αισθητήρες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGMs). Στη μονάδα αυτή λειτουργούσαμε ένα πρότυπο σχολείο αντλίας ινσουλίνης για την εκπαίδευση των παιδιών και των οικογενειών τους. Το σχολείο μας είχε αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις για την πρωτοποριακή του προσέγγιση στη «δομημένη εκπαίδευση» (structured education) στη χρήση της αντλίας ινσουλίνης. Επίσης στο τμήμα του διαβήτη είχαμε υπό τη φροντίδα μας παιδιά και εφήβους με διαβήτη τύπου 2, ινσουλινοαντοχή/προδιαβήτη, διαβήτη Κυστικής Ίνωσης και μονογονιδιακές μορφές διαβήτη (MODY). Τελευταία αναπτύξαμε και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών και των οικογενειών τους στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (Deapp).
Μία άλλη περιοχή της παιδοενδοκρινολογίας στην οποία έχω εμπειρία είναι οι ορμονικές διαταραχές ως απώτερες επιπλοκές του καρκίνου και της θεραπείας του (late effects).
Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Leicester εκτός από τα κλινικά μου καθήκοντα δίδασκα σε τακτική βάση στους φοιτητές της Ιατρικής σχολής στους θαλάμους, στα εξωτερικά ιατρεία και στο αμφιθέατρο και συμμετείχα στη διενέργεια της εξέτασης των φοιτητών στο μάθημα της παιδιατρικής καθώς και σε φοιτητές του μεταπτυχιακού στο διαβήτη.
Είμαι επιστημονική συνεργάτης στη Β΄ Παιδιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνεργάτης στην ιδιωτική κλινική Άγιος Λουκάς στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχω στη διδασκαλία των φοιτητών της ιατρικής με συνεδρίες στην πρακτική τους άσκηση στην παιδιατρική στους θαλάμους.
Το επιστημονικό μου έργο περιλαμβάνει συγγραφή επιστημονικών άρθρων, παρουσίαση επιστημονικών ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια καθώς και συμμετοχή στη συγγραφή τριών βιβλίων με την πιο πρόσφατη συμβολή μου στο κεφάλαιο της ενδοκρινολογίας στο βιβλίο:
The unofficial guide to Paediatrics, ένα βιβλίο που έγινε best seller στο Amazon.