Σακχαρώδης Διαβήτης

Όταν γίνεται αναφορά στον “παιδικό διαβήτη” αναφερόμαστε στο διαβήτη τύπου 1 ο οποίος εμφανίζεται στα παιδιά και σε ενήλικες μέχρι την ηλικία έως 40 ετών. Με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ο διαβήτης προσβάλλει 1 στα 10.000 παιδιά κάτω των 14 ετών στη χώρα μας . 

 

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου δηλαδή ο οργανισμός παράγει αντισώματα εναντίων των β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη. Τα αντισώματα είναι κανονικά τα όπλα μας για να πολεμήσει ο οργανισμός μας τους εχθρούς μας όπως μικρόβια και ιούς. Στα αυτοάνοσα νοσήματα τα όπλα στρέφονται εναντίων του εαυτού μας. Το όργανο στόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι το πάγκρεας και συγκεκριμένα τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη. 

Τι είναι η ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα του κυττάρου ώστε να μπει η γλυκόζη που είναι το καύσιμο του κυττάρου. Η γλυκόζη προέρχεται από τη διάσπαση του αμύλου, της γαλακτόζης των γαλακτοκομικών και από τη ζάχαρη. Είναι βασική πηγή ενέργειας. Χωρίς γλυκόζη τα κύτταρα μας λοιμοκτονούν και αρρωσταίνουν.

Ποτέ ένας γονιός πρέπει να υποπτευθεί διαβήτη;

Όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη, όπως στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα και κατά συνέπεια στα ούρα. Η αυξημένη γλυκόζη στα ούρα οδηγεί στην παραγωγή μεγάλης ποσότητας ούρων (πολυουρία) και κατά συνέπεια αυξημένη δίψα (πολυδιψία) και αυξημένη πείνα (πολυφαγία) διότι χάνεται περισσότερο νερό αλλά και θερμίδες από τα ούρα με τη γλυκόζη που περνά στα ούρα όποτε έχουμε αφυδάτωση και απώλεια βάρους. Το παιδί επίσης κουράζεται και πολλές φορές οι γονείς λένε ότι το παιδί τους έχει αλλάξει από ένα παιδί γεμάτο ενέργεια σε ένα παιδί μονίμως κουρασμένο. Όταν τα κύτταρα πεινάνε δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Ευτυχώς τα περισσότερα παιδιά έρχονται στο γιατρό ή το νοσοκομείο πριν γίνει πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. 

 

Αν όμως το παιδί δεν έρθει έγκαιρα στο γιατρό τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γλυκόζη ως καύσιμο τότε ο οργανισμός διασπά το λίπος, τα προϊόντα του οποίου είναι οι κετόνες. Οι κετόνες είναι εναλλακτική πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός σε περιπτώσεις όπως έλλειψη τροφής διασπώντας λίπος. Στη διαβητική κετοξέωση όμως οι κετόνες παράγονται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό οπότε γίνονται τοξικές διότι αλλοιώνουν την οξεοβασική ισορροπία στην οποία λειτουργεί κανονικά το σώμα, προκαλώντας οξέωση  γι’αυτό και ο όρος διαβητική κετοξέωση. 

 

Πριν την ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1933 τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 πέθαιναν πολύ γρήγορα μετά τη διάγνωση αλλά έχει γίνει τόσο τεράστια πρόοδος στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 που πλέον τα παιδιά με διαβήτη μπορούν να απολαύσουν το φαγητό, να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν φυσιολογικά εφ’ όσον ρυθμίζεται σωστά. Τα σύγχρονα ανάλογα ινσουλίνης, οι νέες τεχνολογίες όπως οι αντλίες ινσουλίνης και οι αισθητήρες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, η μέτρηση των υδατανθράκων είναι βασικά εργαλεία στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύνθετο και απαιτητικό νοσήμα στην καθημερινότητα τόσο των ατόμων που πάσχουν όσο και των οικείων τους που χρειάζεται να επαγρυπνούν. 

Συνεντεύξεις:

  • Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων:
  • Συνέντευξη για την παχυσαρκία στο eoeradio: